Find vej: Forside » Artikler » Slip for duer på altanen

Slip for duer på altanen

Lagt på billige-møbler.dk den 02-04-2014 af funitureMaster

image description
Netop nu bygger duerne rede, og altaner er et yndet sted for fuglene at opfostre deres unger. Selv om det kan være hyggeligt at følge et kuld unger helt tæt på, så giver duerne også problemer med støj og klatter. Når duerne har etableret sig på altanen, så er det svært at få dem til at flytte igen.
Selv få due-par kan skabe problemer i en ejendom. Deres karakteristiske, vedholdende kurre-lyde starter før solopgang og er stærkt generende for folk, der har svært ved at sove eller koncentrationsbesvær. Desuden efterlader duerne klatter på møbler, vasketøj og facade.

Fjern duernes reder
Når man opdager, at duerne er ved at bygge rede, så bør man straks fjerne den. Til at starte med ligner det ikke en klassisk fuglerede, men i højere grad en dynge dueklatter med lidt pinde og fjer.

Peter Fisker Lassen fra Roskilde Skadedyrsservice fortæller ’Når du skal fjerne due-reder, så husk at tage gummihandsker på. Duernes ekskrementer er fyldt med bakterier og syre. Skrab reden af og vask omhyggeligt med Rodalon UDE for at fjerne bakterier og lugt’.

Beskyt altanen
’Den eneste måde til at undgå duer på altanen er at montere et beskyttelsesnet’ forsætter Peter Fisker Lassen. ’Løsningen er dog bedst egnet til indbyggede altaner, og nogle steder er det ikke tilladt at montere disse net.

Det er meget brugt at montere duepigge og dueværn af tråd på altanernes gelænder, men det hjælper ikke, hvis duerne kan sidde og hvile sig på ryggen af tørrestativer, havestole og lignende. Desuden kan det give nogle grimme rifter, hvis man falder og rammer dueværnet’.

Duerne foretrækker at bygge reder på uforstyrrede steder, så ved at bruge flittigt kan man forebygge, at duerne slår sig ned. Har man hund eller kat, der har adgang til altanen, så vil man sjældent opleve problemer med duer.

Dueskræmmere virker ikke
Lotte Andreasen fra hjemmesiden Altan-Inspiration.dk har modtaget mange læser-råd til at skræmme duerne væk. Hun fortæller ’Duer er et stort problem mange steder og desværre er de ikke nemme at narre.

Nogle anbefaler rovfugleklistermærker på vinduerne, andre at man sætter fugleskræmsler, figurer af ugler eller skinnende CD skiver op i altankasserne. Ingen af delene har dog vist en langtidsholdbar effekt, da duerne hurtigt vænner sig til de nye omgivelser’.

---

Vidste du at…
- Undersøgelser har vist, at due-klatter indeholder op mod 60 forskellige sygdomsfremkaldende bakterier og svampesporer. Er der kommet dueklatter på vasketøjet, så bør man vaske det ved 60 grader.

- Due-ekskrementer indeholder så meget urinsyre, at er er risiko for ætsningsskader på bygning, biler og møbler.

- Byens duer stammer fra tyrkiske brevduer, og vil altid vende tilbage til det sted, hvor de er udklækket. Jo flere unger, der flyver fra reden, jo flere voksne fugle vil bygge rede i bygningen til næste år. Derfor er det et fælles ansvar at holde bestanden af ynglende duer nede.