Find vej: Forside » Artikler » Sådan vælger du den rigtige brændeovn

Sådan vælger du den rigtige brændeovn

Lagt på billige-møbler.dk den 24-09-2015 af funitureMaster


Brændeovne skaber varme og hygge, men det kan være svært at finde den brændeovn, der opfylder netop dine behov. En brændeovn er nemlig ikke bare en varmekilde. Det er også et møbel, der skal passe ind i hjemmet. Med denne guide får du hjælp til at orientere dig på markedet samt gode råd til, hvordan du vælger den rigtige brændeovn.4 hurtige trin, der bringer dig tættere på den rigtige brændeovn:

1. Først skal du overveje, hvor mange m2 du ønsker opvarmet. Brændeovnens ydelse er typisk angivet i kilowatt (kW). En brændeovn på 3-5 kW vil være tilstrækkelig for de fleste. Valget afhænger blandt andet af, om brændeovnen blot skal supplere andre varmekilder, eller om den alene skal producere varme til et større område. Samtidig er det vigtigt at vurdere, hvor brændeovnen skal placeres. Det er nemmest at stille brændeovnen et sted, hvor der ikke skal skæres i stolper, bjælker eller spær.

2. Hvis du allerede har en skorsten, er det vigtigt at undersøge, hvilken type det er, idet der er forskel på, hvilke brændeovne der passer til de forskellige skorstene. Skorstenen skal være så høj, at der bliver tilstrækkelig træk i den til, at røgen kan spredes over tagetryggen. Der er ikke lovmæssige krav til, hvor høj skorstenen skal være, men kommunen kan kræve, at den forhøjes. Hvis du ikke allerede har en skorsten, skal du købe en.

3. Tænk også over underlaget, som brændeovnen skal stå på. Hvis det er et trægulv eller et andet brændbart underlag, skal du investere i en ikke-brændbar plade, som ovnen kan stå på. Det kan være en plade i enten stål, glas eller kunstskifer.

4. En gammel brændeovn forurener op til tre gange så meget som en nyere, svanemærket ovn. Derfor lever de fleste gamle brændeovne ikke op til de krav, der er i den nye brændeovnsbekendtgørelse. Uanset om du køber en brugt eller ny ovn, så bør du holde øje med Svanemærket. Det er nemlig vigtigt at minimere forureningen fra partikler og røg. Generelt kan det bedst betale sig at købe en ny model, da de opfylder alle krav og har et meget lavt udslip af skadelige partikler.

Du kan hente mere inspiration i det nærmeste byggemarked. XL-BYG kæden har for eksempel udgivet en gratis brochure, som vejleder i at finde den rigtige brændeovn. Brochuren kan hentes gratis på kædens hjemmeside.