Find vej: Forside » Artikler » Sådan kommer du i gang med køkkenhaven

Sådan kommer du i gang med køkkenhaven

Lagt på billige-møbler.dk den 13-08-2014 af funitureMaster

August er høstmåneden, men er du ikke kommet i gang endnu med at dyrke din have, kan du stadig nå det. Der er nemlig stadig grøntsager, som du kan nå at så og få glæde af i år. Trine Krebs, der er formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, deler her sine bedste råd til dem, der ikke er kommet i gang med at dyrke køkkenhaven endnu. ”Det er aldrig for sent at komme i gang med at dyrke køkkenhaven og nyde den store glæde i at høste sine egne grøntsager. Så selvom du ikke har nået at anlægge en køkkenhave i sommerferien, så er der stadig tid, hvis du vil nå at høste hjemmedyrket grønt i år. Lige nu er et godt tidspunkt at så spinat, salat, dild og almindelig rucola. Almindelig rucola er speciel god at så for nybegyndere, for det er en utrolig let salat at have i køkkenhaven. Med den i haven kan du være helt sikker på at have noget at høste – endda også i december. ”, fortæller Trine, som opfordrer danskerne til at få jord under neglene og rene råvarer i maden.

1. Find et godt sted til køkkenbedet

Køkkenhaven skal placeres, hvor der er masser af sol. Anlæg ikke køkkenhaven for tæt på en høj hæk eller høje træer, der står mod øst eller vest, da det vil give for meget skygge. Har du et stykke græsplæne, du kan undvære, er det forholdsvis let at etablere et stykke køkkenhave her, og midt på græsplænen er der normalt al den sol, som grøntsagerne har brug for. Mangler der plads i baghaven, så overvej at inddrage forhaven til køkkenhaven, som hos de fleste står ubenyttet hen. Vær stolt af din køkkenhave og gør den til en synlig del af din have.

2. Anlæg køkkenhaven

Du kan vælge at købe et færdiglavet højbed i byggemarkederne, som du fylder med god jord, eller du kan grave græsplænen op og anlægge køkkenhaven direkte i jorden. For at kunne så, er du nødt til at fjerne græstørven. Den kan du lave til kompost. Du kan også vælge at vende græstørven og så grøngødning I jorden nu, så du har en god jord at dyrke i til foråret.

3. Så efter anbefalingerne

Følg anvisningen nøje på poserne. Der står præcis i hvilken dybde og med hvilken afstand, som frøene skal sættes. Inden du sår, laver du riller i jorden, så du har nogle lige linjer at så i. Vand sårillen godt, hvis jorden er tør, inden du begynder at så. Dæk derefter frøene med jord. Kommer der ikke regn, så hold jorden fugtig til planterne kommer op.

4. Giv jorden lidt gødning

Til salat og dild er der sandsynligvis næring nok i jorden. Spinat og rucola skal dog have gødning for at give et godt udbytte med store flotte blade. Praktisk Økologi anbefaler, at du bruger organisk gødning, som kan købes i de fleste byggemarkeder og på planteskolerne.

5. Undgå gift

Hvis du planter masse af buske og blomster i din have vil du helt naturligt få flere insekter og fugle i haven. Ikke bare er det fantastisk at opleve liv i haven, men du får også nyttedyr, som kan spise de skadedyr, der kan ødelægge dine grøntsager. Der er en fin og kompleks sammenhæng mellem alt liv i haven. Den balance kan nemt forstyrres, hvis du fristes af at bruge gift.