Find vej: Forside » Artikler » Nem vej til tør kælder: Lad græsset stå

Nem vej til tør kælder: Lad græsset stå

Lagt på billige-møbler.dk den 26-09-2014 af funitureMaster

Boligejerne kan gøre mere end at rense afløb og tagrender for at undgå vandskader ved skybrud I Danmark sker det oftere og oftere, at himlen åbner op for sluserne og lader voldsomme mængder af vand vælte mod jorden. Det er en udfordring for kloaksystemet og dermed også for de mange boligejere, der kæmper for at holde vandmasserne uden for hjemmets fire vægge. Men der er faktisk noget, som boligejerne kan gøre for at hjælpe dem selv og deres naboer.

For det kan virke tillokkende at køre græsslåmaskinen permanent ind i garagen, få lagt en flisebelægning og så ellers læne sig tilbage i liggestolen og nyde sin have. Men det kan vise sig at blive et vådt og besværligt valg.

- Det er ikke problemfrit, at vi danskere er så glade for at lægge fliser. Jorden optager rigtig meget vand, og det nyder vi godt af, når der for eksempel er skybrud. Men når jorden er belagt med fliser, kan vandet simpelthen ikke komme væk, og det betyder i praksis, at vandet skal finde et andet sted at løbe hen. Og det bliver så ofte ind i vores huse, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Niels Strange og fortæller, at man ikke kan forvente, at det fald, der altid bør være væk fra huset, er tilstrækkeligt til at lede vandet væk i de ekstreme situationer.

Danmarks Meteorologiske Institut forventer, at der vil komme flere kraftige regnskyl i fremtiden, og at den generelle mængde af regn vil stige med op til 10 procent inden 2050. Derfor er der sund fornuft i allerede nu at tage sine forholdsregler, hvis man som boligejer vil have de bedst mulige vilkår for at undgå vandskader, mener Dansk Byggeri.

- Det kan godt være, at man selv bor trygt og godt på en tør bakketop, men her kan man vise godt naboskab ved at beholde græsplænen. For når vandet bliver opsuget på vej mod bunden af bakken, kan det være med til at forhindre vandskader hos din nabo længere nede ad vejen, siger Niels Strange og forklarer, at vandet godt kan trænge ned til jorden gennem løsere belægninger som granitskærver og småsten.